Aljoscha


installations

interventions

p-landscapes


statement
exhibitions
publications
bibliography
cv
contact
Frankfurter Allgemeine Zeitung
26.07.2008, Nr. 173 / Seite 49


Стаття з газети «Франкфуртер Алльгемайне Цайтунг»

від 26.07.2008 р., № 173 / стор. 49

 (уривок)

Виставка "Crystal Lightness"

Катаріна Дешка-Хьок

"Роботи Альоши - невимовно філігранні, неначе витонченi снiговi кристали чи льодянi вiзерунки. Так i хочеться до них доторкнутись, якби не страх, що вони розтануть чи розсипляться. Ця уявна ламкість як i комплекснiсть зачаровують.

Ці тонкі об`єкти, цілком недосяжні для швидкого погляду, на даний момент можна побачити у франкфуртській галереї Bernhard Knaus Fine Art на вулиці Нiдда 84 на виставцi "Crystal Lightness".

Тому зовсім не дивно, що цi фантастичнi скульптури виникали протягом затяжного, нерідко місяцями триваючого процесу. Митець, що народився 1974 року в Українi і проживає тепер у Дюссельдорфi і називає себе просто Альоша, наносить пензлем частини акрилових фарб одна на одну, терпляче вичiкує, доки висохне кожен окремий шар, аж до поки не виникне задумана скульптура. Це може бути прозора куля, яка складається з багатьох частин, чи тонко розгалужена побудова, що нагадує кораловий риф чи кулька, розмiром з тенiсний м`ячик, маленький випнутий на стiнi черв`як, чи бiльш ніж триметровий об`єкт, стабiлiзований металевим скелетом.

Але здебiльшого митець працює виключно з акриловою фарбою в якості матеріала, який він використовує для своєрідного розширення малярства на тривимiрний простір. При цьому вiн застосовує фарби по-рiзному: пiдiгрiває, покриває їх металами чи обробляє шлірами з олії, а іноді здається, що на них вiдклались кристали, так, нiби вони виросли на протязі тисячолiть природнiм способом. За власними словами, Альоша прагне надiлити свої роботи живiстю. І насправдi, створенi ним органiчнi структури нагадують таємничі iстоти чи мiкроорганiзми. Вони висять, нiби павутина, на стiнi, ніжно зелені, як рiдкiсні рослини, або височать, нагадуючи покрите мохом дерево.

Альoша творить не за планом, без жодних ескiзiв, об`єкти набирають під час творчого процесу ту єдину форму з тисячi можливих. Потім вiн виготовляє з них замальовки, якi не побачиш у Франкфуртi i якi ще раз наочно демонструють абстрактнi форми у всiй красі.."

Переклад: Nikolai Lyssenko, Berlin 2009





Aljoscha, bioism, biofuturism